Waarom we onszelf vaker doelen moeten stellen

1 sep 2018 | Organiseren, Persoonlijke groei | 4 reacties

Jouw persoonlijke doelen laten zien wat je belangrijk vindt in het leven. Ze helpen je met focussen en toewerken naar je ideale zelf. Maar pas geleden ontdekte ik een heel ander voordeel van doelen stellen: Het maakt je bewust van hoe ver je al bent gekomen.

Doelen stellen

Zomerlijstjes

Ik vind het heerlijk om te fantaseren over mijn ideale leven. Als ik vroeger op vakantie was, schreef ik lijstjes vol met hoe ik het komende jaar zou willen worden. Ik wilde me modieuzer gaan kleden, een boek schrijven en eindelijk eens de durf vinden om mijn haar los te dragen. Meestal kwam er van die dromen niet zoveel terecht, maar lijstjes bleef ik maken.

Pasgeleden vond ik zo’n lijstje op mijn computer terug. Gemaakt in 2015, toen ik een paar dagen in een vakantiehuisje in Zeeland zat. Terwijl ik het lijstje (dat ik in de tussentijd helemaal vergeten was) aan het teruglezen was, voelde ik steeds meer verbazing. De lijst kwam namelijk verdacht veel in de buurt van hoe mijn leven er op dit moment uitzag! Zo had ik opgeschreven dat ik toch echt eens gitaar wilde gaan leren spelen, en dat ik me wilde gaan verdiepen in fotografie en sport. Inmiddels heb ik een jaar gitaarles en een cursus fotografie achter de rug, en doe ik bijna elke ochtend yoga.

Was er een één op één verband tussen het maken van dit lijstje en het behalen van mijn doelen? Ik denk het niet. Aangezien ik überhaupt was vergeten dat ik dit ooit op papier had gezet, zullen deze gebeurtenissen waarschijnlijk niet heel veel met elkaar te maken hebben gehad. Maar wat dit lijstje wél deed, was me bewust maken. Van hoe ver ik sinds die zomerdag in 2015 was gekomen.

Plannen voor 2018

We staan nooit stil

We rollen van de ene uitdaging in de andere en hebben altijd onze ogen op het volgende doel. Dat is oké, want zo zitten we als mens in elkaar. Maar we raken soms zo verstrengeld in alles wat we zouden willen en het leven van alledag, dat we het overzicht verliezen. Dat het lijkt alsof we nooit echt vooruit komen.

Maar toch maken we elke dag gigantische stappen. We vergeten ze alleen, omdat we zo verschrikkelijk snel aan alles wennen. Ik ben  toegelaten tot de masteropleiding die ik supergraag wilde doen. Ik kreeg de kans een supertoffe stage te volgen. Ik heb eindelijk mijn eigen blog. En ik heb verdorie op bushokjes door heel Nederland gehangen (een campagne van de unversiteit)! Zonder terug te kijken op de doelen die ik een tijdje terug had, zou ik me nooit realiseren hoe succesvol ik het afgelopen jaar ben geweest. Man, wat zou het leven dan deprimerend zijn.

Doelen stellen 2018

Voldoening

Daarom is het goed om je doelen niet een beetje vaag door je hoofd rond te laten zweven, maar ze concreet te maken. Het geeft je iets om naar toe te werken en iets om te vieren. Het geeft motivatie, hoop, en overzicht in die intimiderende koers van je leven. Zelf probeer ik er een gewoonte van te maken om mezelf elke week een handjevol doelen te stellen. Vaak zijn het dingen die ik toch al van plan was te doen. Maar doordat ze op papier staan, kan ik er later met trots en voldoening op terugkijken.

En ja, óók op de lijstjes die ik als kind maakte, kijk ik met plezier terug: Ik heb inmiddels de durf gevonden om mijn haar los te dragen (sterker nog, sommige mensen herkennen me niet eens zonder los haar!) en ik maak me niet zoveel zorgen meer om mode, maar heb wél mijn eigen stijl gevonden. En dat boek? Tsja, dat heb ik nog niet geschreven, maar wie weet. Ik zet hem in elk geval op mijn volgende lijstje :)

 

Wat voor doelen stel jij jezelf?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

4 Reacties

 1. Mooie aansprekende site en pakkend artikel (blog)! Ben benieuwd naar de volgende

  Antwoord
 2. Goed idee om je doelen om te schrijven. En leuk om je blog te lezen! Ik kijk uit naar het volgende verhaal.

  Antwoord
 3. Wat een superleuk blog! Ik voel me al gelijk gemotiveerd om ook zulke lijstjes te gaan maken :)

  Antwoord
 4. Geweldig blog! Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat je behalve bewust te leven ook positief in het leven staat. Dat doe jij gelukkig en daarom bereik je jouw doelen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This