Waarom schrijven (soms) beter is dan typen

19 okt 2018 | Organiseren | 0 Reacties

Als student maak ik de hele dag door aantekeningen. Van dingen die ik niet moet vergeten en boodschappen die nog gehaald moeten worden, tot ingewikkelde theorieën die in college behandeld worden. Hoewel het maken van digitale aantekeningen supersnel en makkelijk gaat, blijf ik voorlopig nog even bij pen en papier. En dat is om de volgende redenen.

Liever schrijven dan typen

Pen versus laptop

In de collegezalen ben ik tegenwoordig bijna in de minderheid. Waar ik ijverig met pen en papier alles probeer bij te houden wat er wordt gezegd, tikken de meeste mensen moeiteloos hele zinnen weg op mooie 13 inch MacBookjes. Mijn ouderwetse manier van aantekeningen maken komt vooral voort uit praktische overwegingen: Mijn laptop is namelijk al zo’n zes jaar oud, hangt van ellende uit elkaar, en kan precies twee minuten zonder stopcontact (dat is dus niet de laptop op de foto ;) ).

Dus totdat ik eindelijk de knoop doorgehakt heb voor een nieuwe laptop, hou ik het nog even bij pen en papier. Bovendien vind ik het helemaal niet vervelend om te schrijven. Op de één of andere manier onthou ik informatie veel beter als ik het ook werkelijk opgeschreven heb. Daarnaast voelt pen en papier voor mij nog altijd een stuk overzichtelijker. Ik heb zelfs wel eens een heel studieboek samengevat met pen en papier!

En het mooie is, uit onderzoek blijkt inderdaad dat we onze pen-en-papier aantekeningen beter onthouden. In deze studie scoorden studenten die hun aantekeningen met de hand hadden gemaakt beter op een tentamen dan studenten die hun aantekeningen digitaal maakten.

Pen of laptop

Schrijven duurt langer

Hiervoor is een hele logische reden. Schrijven duurt namelijk simpelweg een stuk langer dan typen. Je bent in je hoofd dus langer met één stukje informatie bezig. En als je aantekeningen maakt terwijl iemand aan het spreken is, ben je nooit snel genoeg om alles op te schrijven. Dus moet je keuzes maken en de belangrijkste informatie uitkiezen. In je hoofd verwerk je de informatie dus al, voordat je die in je eigen woorden opschrijft! En zo ben je eigenlijk al aan het leren.

Met een laptop is het veel makkelijker om een docent of spreker bij te houden, en is de kans dus veel groter dat je letterlijk opschrijft wat er gezegd wordt. Dat is misschien handig om terug te lezen, maar geen goede manier van informatie verwerken!

Voorlopig blijf ik dus lekker bij pen en papier. Het enige nadeel hiervan is natuurlijk papierverspilling. Maar daar heb ik al iets op gevonden! Later meer hierover ;)

Wat is / was jouw favoriete manier van aantekeningen maken?

 

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This