Getest: De Pomodoro techniek

18 nov 2018 | Organiseren | 0 Reacties

Soms zit ik in een lekkere werkflow, maar vaak genoeg is mijn hoofd vooral met heel veel andere dingen bezig. Voor meer concentratie en hopelijk een beter scriptie-resultaat probeerde ik laatst de Pomodoro techniek uit, en ik deel graag met je wat ik daarvan vond!

Pomodoro techniek

Scriptie schrijven vs. nutteloze dingen googlen

Sinds een tijdje ben ik bezig mijn scriptie te schrijven. Hoewel ik schrijven prima leuk vind om te doen en wetenschap ook heel boeiend is, lukt het me lang niet altijd om me te concentreren op al die ellenlange artikelen.

Wanneer ik het hardst aan de slag moet, komen er ineens allemaal gedachtes en vragen in mijn hoofd op. Hoe duur een nieuwe laptop is, bijvoorbeeld. Of wat wiet roken met je hersenen doet. Welke studie mijn nieuwe collega’s hebben gedaan. En of er een duurzaam alternatief voor toiletpapier bestaat (serieus, weet iemand dit??).

En omdat het internet meestal maar één muisklik van me verwijderd is, spendeer ik meer tijd aan nutteloze dingen googlen, dan dat ik werkelijk verder kom met mijn scriptie. Ik vind dat irritant. Dus ik wil daarvan af. En daarom probeerde ik de Pomodoro techniek.

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek (vernoemd naar tomaat, ja) is bedacht door ene meneer Cirillo in de jaren ’80. Het idee is dat je steeds een timer voor 25 minuten zet. Van tevoren maak je voor jezelf duidelijk wat je in deze tijd precies wil gaan doen, zodat je niks hoeft te verspillen.

Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze, en daarna begin je weer met 25 minuten werken. Als je dit 4 keer hebt gedaan, heb je recht op langere pauze (een half uur of drie kwartier bijvoorbeeld). De naam komt trouwens van het tomaatvormig keukenwekkertje dat de meneer in kwestie altijd gebruikte.

Zet een timer

Hoe was het?

Dit klonk wel goed, dus ik ben het maar eens gaan proberen. Een paar conclusies na een Pomodoro sessie op een dinsdagmiddag:

  • 25 minuten is dus eigenlijk superkort als je echt in een lekkere werkflow zit.
  • Je gaat heel neurotisch op de tijd letten. Precies op het hele uur beginnen bijvoorbeeld. En als je pauze dan een minuutje uitloopt moet je (als je zo bent als ik) weer wachten tot de klok op een mooi getal staat.
  • Proberen deze techniek te doen en tegelijkertijd bij te houden wat je ervan vindt is niet echt te doen (zie onderstaande foto).
  • Thee zetten en naar de wc gaan neemt je hele pauze in beslag . Maar misschien doe ik het verkeerd. Misschien mag je tussendoor wel gewoon naar de wc. Ik weet het eigenlijk niet.

Over het algemeen vond ik de techniek goed werken. 25 minuten is wel wat kort, maar na een tijdje besloot ik het wekkertje gewoon te negeren als ik lekker in een flow zat. Voor mij werkt een iets langer blok denk ik beter, maar daarbij is de drempel dan natuurlijk ook weer hoger om te beginnen.

Verder werkte het heel goed om al mijn gedachtespinsels meteen in een schriftje naast me te noteren, zodat ik in de pauze alles heel snel na kon zoeken. Zo ben je ineens maar 5 minuten bezig met nutteloze dingen, in plaats van een heel uur. Wonderlijk hoe dat werkt.

Hoe vond ik de Pomodoro techniek?

Finetunen

Kortom: de Pomodoro techniek is er zeker eentje om een keer te proberen. Vooral als je moeite hebt met je lang achter elkaar concentreren, is 25 minuten een werktijd die heel erg te overzien is. En als je opziet tegen zo’n korte pauze, dan maak je daar toch lekker 10 minuten van!

Ik zal deze techniek nog wel af en toe toepassen, maar ik merk aan mezelf dat ik erg op de tijd ga letten, en dan vervolgens weer afgeleid raak omdat ik graag wil bedenken hoe lang ik nog heb en wat ik eigenlijk in die tijd nog gedaan kan krijgen. Maar goed, ik ben helemaal vóór jezelf een bepaalde tijd aan het werk zetten. Maar misschien niet met zo’n precisie.

Gebruik jij weleens de Pomodoro techniek of iets soortgelijks?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This