Met deze 4 tips heb je een productieve dag

28 okt 2018 | Organiseren | 0 Reacties

Ken je dat gevoel, dat alles met moeite lijkt te gaan? Dat je steeds weer ambitieuze plannen hebt, maar er aan het einde van de dag helemaal niks van terecht is gekomen? Ik ken dat gevoel maar al te goed en het is tijd voor verandering. In deze blog geef ik jou (en mezelf) vier tips voor een productieve dag.

Schrijven om productief te zijn

De afgelopen paar weken heb ik het gevoel dat ik een beetje in een sleur zit. Ik doe de dingen die gedaan moeten worden, maar ik blijf zitten met het gevoel dat ik er meer uit zou kunnen halen. En zo ga ik elke avond net niet met een tevreden gevoel slapen.

En het gaat wel weer over, dat weet ik inmiddels. Maar ik heb er eigenlijk een beetje genoeg van. Ik verlang weer naar een gevoel van voldoening aan het einde van de dag. Dus het is tijd om het heft in eigen handen te nemen. Ik stelde mezelf de vraag: Hoe zien mijn meest productieve dagen eruit? Het antwoord daarop bracht me tot de volgende vier tips.

1. Heb realistische verwachtingen

Ambitie is fijn, maar als je jezelf voorneemt om op één dag 10 telefoontjes te plegen, je huis schoon te maken, te gaan sporten, en ook nog gewoon naar je werk te gaan, dan ben je gedoemd te falen. Gevolg? Je voelt je alleen maar ellendiger.

Wij mensen zijn geneigd onszelf te overschatten, dus hou daar rekening mee bij het maken van je to-do lijstje. Het is een beetje een open deur, maar toch echt heel erg waar: Elke dag een paar kleine stapjes leveren je op de lange termijn meer op dan één groot plan waar nooit iets van terecht komt. Just saying.

Yoga als routine2. Creëer een routine

Voor mij gaat een productief gevoel hand in hand met mijn ideale routine: Wanneer ik ’s morgens begin met yoga, ’s middags een half uurtje gitaar speel en ’s avonds nog even lees voordat ik (op tijd!) ga slapen, dan voel ik me over het algemeen heerlijk. Maar nu ik wat minder lekker in mijn vel zit, is dat héél duidelijk te merken aan mijn routine: Ik heb al een maand mijn yogamat niet meer (thuis) uitgerold, en ook mijn gitaar en e-reader liggen stof te vangen.

Als ik me beter voel, zorg ik dus beter voor mezelf. Maar het werkt ook de andere kant op: Als ik me beter wíl gaan voelen, moet ik simpelweg mijn ideale routine volgen. Tijd om het allemaal weer op te pakken, dus. Welke activiteiten geven jou een goed gevoel? Kun je daar elke dag een beetje tijd voor vrijmaken? Misschien denk je dat je die tijd niet hebt, maar dat is onzin. Je maakt er juist ruimte mee in je hoofd, waardoor je de rest van de dag veel meer aankan.

Je dag plannen

3. Begin elke dag bewust

Een beetje in het verlengde van de vorige tip, maar een goede start van de dag maakt voor mij echt alle wereld van verschil. Mijn ideale start van de dag is om, gewapend met een grote kop thee en een schriftje, alles op te schrijven wat in me opkomt. Zo kan ik bepalen hoe ik de uitdagingen van vandaag het beste aan kan gaan.

Probeer ’s morgens eens de tijd te nemen om je gedachten op een rijtje te zetten en naar jezelf te luisteren. Het liefst doe ik dat voordat ik met mensen heb gepraat of mijn mobiel ook maar te hebben aangeraakt. Als je de dag helder voor ogen hebt, zijn al die obstakels een piece of cake.

4. Focus op het belangrijkste

If everything is a priority, nothing is. Stel jezelf elke dag weer de vraag: Wat is vandaag het állerbelangrijkste? En als je eenmaal hebt besloten, doe er dan alles aan om datgene gedaan te krijgen. De rest is bijzaak.

Ik maak soms letterlijk een ranglijst van dingen die ik moet doen. Hoewel alles op het eerste gezicht misschien van het kaliber ‘onverschuifbaar-en-oh-mijn-god-als-ik-dit-niet-doe-vergaat-de-wereld’ lijkt, valt dat allemaal best mee. Bovendien: Hoe behapbaarder je je taken houdt, hoe kleiner de kans dat je tussendoor gedemotiveerd raakt en afleiding zoekt. Via Netflix, bijvoorbeeld. En dan ben je nog verder van huis.

Plannen voor meer overzicht

Wil het met deze tips nou nog steeds niet lukken? Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Misschien is je hoofd er inderdaad gewoon even klaar mee. Probeer dat dan te respecteren, en ga iets doen waar je zin in hebt. Want als je tóch niks gedaan krijgt, dan kun je er maar beter een leuke dag aan overhouden in plaats van een schuldgevoel ;)

Maar goed, dat laatste heb ik de afgelopen dagen wel weer genoeg gedaan. Ik vind het dus tijd om weer lekker aan de slag te gaan. Mét deze tips. Let’s do this!

Wanneer ben jij het meest productief?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This