Meer voldoening door minder spullen?

8 okt 2018 | Minimalisme | 1 reactie

Toen ik jonger was, keek ik enorm uit naar de cadeautjes op mijn verjaardag. Elk jaar maakte ik ruim van tevoren een verlanglijstje met alle spulletjes die ik op tv zag, andere kids zag dragen of gewoon ergens had opgevangen. Wat ik precies wilde verschilde per jaar, maar één ding was altijd hetzelfde: Ik wilde spullen.

Minimalistische plant

Beloftes en verlanglijstjes

Van alle kanten worden we gebombardeerd met beloftes over spullen. We leren dat ze ons leven makkelijker, succesvoller maar vooral gelukkiger maken. Geen wonder dus dat ik er bewust voor koos om alleen maar blijvende spullen op mijn lijstje te zetten. Bewust ja, want hoe meer blijvende dingen er op mijn lijstje stonden (in tegenstelling tot dingen die ‘op kunnen’, zoals eten of make-up) hoe meer mijn verjaardag me uiteindelijk zou opleveren. Ik vond dat wel slim van mezelf.

Maar er is iets veranderd: Vorig jaar op mijn verjaardag vroeg ik mensen om alsjeblieft geen spullen mee te nemen. Tenzij het iets specifieks was, iets waarom ik had gevraagd. Ik heb nog steeds een verlanglijstje, maar ik ben veel minder enthousiast over spullen en kritischer over wat ik wil hebben. Je maakt me tegenwoordig zelfs extra blij met een cadeautje dat ‘op’ gaat!

En dat is niet omdat ik nu rijk ben en zwem in de bezittingen. Echt niet. Nee, ik kwam gewoon tot de conclusie dat spullen niet gelukkig maken (Wow echt waar?!??!?! #cliché). Dat ik wel voor eeuwig kan blijven verlangen naar dingen waarvan ik hoop dat ze mijn leven beter maken, maar dat spullen dat nooit écht zullen doen.

Gelukkig zijn

Ga maar eens na: Hoe vaak heb jij het gevoel gehad dat je precies alles had wat je nodig hebt? Dat er geen enkel (fysiek) ding was waarnaar je verlangde? Ik kan je mijn antwoord vertellen: zelden. Dit besef was voor mij echt een eye-opener. Als al die supergave voorwerpen in het verleden me uiteindelijk niet dat ultieme gevoel van voldoening hadden gegeven, dan zullen die nieuwe spullen die ik op het oog heb dat ook wel niet doen.

De nieuwigheid is er snel vanaf en het duurt niet lang voordat we spullen als vanzelfsprekend beschouwen. Spullen zijn bovendien niet gratis, ook niet wanneer je ze al hebt. Ze kosten ruimte in huis en schoonmaaktijd, en moeten soms zelfs onderhouden worden. Waarom zou ik in godsnaam mijn geld en tijd nog verspillen aan dingen die me nauwelijks iets opleveren?

Plant en blauwe hemel

Minimalisme

Natuurlijk zijn er ook spullen die je leven werkelijk beter maken. Daaronder vallen dingen die je echt mist wanneer je ze niet zou hebben, de dingen die je echt nodig hebt. En dan zijn er nog de spullen die jou verder helpen op je pad, waar je blij van wordt. Die dingen moet je koesteren. Alle dingen die je niet nodig hebt én die je ook niet gelukkig maken, kunnen de deur uit. Want die maken je leven alleen maar ingewikkelder.

Dit is precies wat minimalisme is. Sinds een jaar of twee hou ik me hiermee bezig, en het voelt heerlijk. Het mooie is: Ik ben me gaan beseffen dat ik dingen, waarvan ik dácht dat ik ze wilde, eigenlijk helemaal niet wil! Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen behoefte aan een groot huis en een auto. Ik dácht jarenlang dat ik daar behoefte aan had. Maar sinds ik er kritisch over nadenk, weet ik dat het dingen zijn waar de maatschappij waarde aan hecht. En niet ik. En zo gaat het ook bij kleinere spullen: Ik hoef ze gewoon niet. Ik geef mijn geld en tijd liever uit aan ervaringen, hobby’s en passies. Dat is best een bevrijdend besef.

Niemand denkt op zijn sterfbed: Had ik maar meer spullen gekocht (credits naar Growthinkers voor deze spot-on quote). Iedereen heeft andere dingen nodig en wordt van andere dingen gelukkig, natuurlijk. Maar spullen zijn uiteindelijk alleen maar spullen, dat moeten we niet vergeten. En het is doodzonde om er ons hele leven om te laten draaien.

Ben jij bekend met het minimalisme?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

1 Reactie

  1. Lieve Stephanie, mijn opa zei vroeger al: ” Het bezit van een zaak is het einde van het vermaak”. Zooo waar.
    Leuke blog, schat. Liefs Monique

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This