Boeiend boek: Digital Minimalism (recensie)

3 apr 2019 | Minimalisme | 0 Reacties

Hoe kunnen we slim gebruik maken van digitale media, zonder dat ze ons leven gaan beheersen? Dat vroeg ik me al een tijdje af. En toen kwam Digital Minimalism van Cal Newport op mijn pad. Dit boek is een theoretische én praktische gids voor een gefocust leven in een wereld die constant onze aandacht vraagt. Inmiddels kan ik het iedereen aanraden.

Laptop en e reader

Een fris perspectief

Er is weinig waarmee je me blijer kunt maken dan met een goed boek. Het allerliefst verlies ik mezelf in epische en dystopische verhalen, maar zo nu en dan vind ik het ook interessant om non-fictie te lezen. En soms kom je een boek tegen dat je nog lang bij zal blijven.

En jongens, ik ben zó enthousiast over dit boek. Boeken over minimalisme vind je tegenwoordig in overvloed (en toegegeven – ik wil ze allemaal lezen). Hoewel ik vaak niet per se heel veel nieuws leer, biedt elk boek weer een fris perspectief en handige tips en voorbeelden om mijn minimalisme uit te breiden. Maar dit boek was een ander verhaal. Ik lieg niet als ik zeg dat het de afgelopen maand mijn leven heeft beheerst.

De controle kwijtgeraakt

Een van de belangrijkste boodschappen uit het boek: Onze relatie met digitale media is grotendeels onvrijwillig. Dat Facebook account, dat je dagelijks compulsief checkt? Heb je waarschijnlijk ooit aangemaakt omdat het je wel geinig leek en andere mensen het ook deden. De iPhone in je zak? Die was oorspronkelijk helemaal niet bedoeld om zo mega verslavingsgevoelig te zijn, maar was slechts een handige combinatie van telefoon en mp3-speler. We hebben dus nooit de bewuste beslissing hebben genomen om zoveel tijd aan onze schermen vastgeplakt te zitten. Maar nu kunnen we niet meer zonder.

Bankje tegen een muur en een klimop ernaast

En dit is waar minimalisme ons kan helpen. Digital minimalism is een pleidooi voor een gezonde, vrijwillige relatie met (sociale) media. Om dat te bereiken raadt Cal Newport ons aan om te starten met een digitale declutter-sessie: Een periode van 30 dagen waarin je álle optionele media uit je leven bant. Alleen dan, zegt hij, krijg je helder zicht op datgene dat waarde toevoegt aan je leven. En dan wordt het ook meteen duidelijk wat pure tijdsverspilling is.

Digitaal minimalisme is een levensstijl

In de rest van het boek worden allerlei aspecten van digitaal minimalisme behandeld. Met mega veel interessante (historische) anekdotes, tips en super praktische oefeningen wist het boek me pagina voor pagina meer te overtuigen van een digitaal minimalistische levensstijl.

Zo gaat het bijvoorbeeld over het belang van solitude, alleen zijn. Hoe mijn generatie (de millennials) het gevoel van alleen zijn nauwelijks meer kent en daardoor veel meer last  heeft van angststoornissen. Of hoe we echte gesprekken steeds meer zijn gaan vervangen door een simpele like. En hoe dat niets minder is dan een regelrechte belediging voor ons geavanceerde sociale brein.

Newport vertelt ook over hoe we het verleerd zijn om echte hobby’s te hebben. We zijn zo gewend aan onze schermen dat we niet meer weten wat we met onszelf aan moeten zonder Netflix of Instagram. Eén van zijn tips is dan ook om elke week iets fysieks te maken, of regelmatig iets nieuws te leren.

Zon door de bomen

Digitale media declutter

In maart begon ik zelf met mijn digitale declutter-sessie. Voor mij hield dit in: Geen Facebook, geen Instagram, geen televisie, geen WhatsApp groepsgesprekken en geen muziek als ik met iets anders bezig was. De maand is voorbij, en ik ga nu langzaam en kritisch beginnen met het terugbrengen van een aantal van deze dingen. Het lukte niet altijd helemaal, maar het is wél ontzettend waardevol gebleken om te proberen. En ik durf te zeggen dat ik redelijk afgekickt ben. Maar daarover later meer.

Dit boek heeft me mateloos weten te boeien, ondanks de redelijke hoeveelheid psychologie (die mij meestal al bekend is). Ik kan je dus vol overtuiging aanraden om Digital Minimalism te lezen, zeker als je wat minder tijd online zou willen doorbrengen. Het is werkelijk een meesterwerkje.

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This