Vijf super-simpele tips voor minder afval

15 sep 2018 | Groen | 1 reactie

Duurzaam leven kan soms zo vreselijk ingewikkeld en vermoeiend klinken. Soms vraag ik me af of het überhaupt wel haalbaar is om het als simpel persoon allemaal goed te doen. Het antwoord is waarschijnlijk nee, maar gelukkig is iets doen altijd beter dan niets doen. En als je dan iets doet, waarom dan niet zo makkelijk mogelijk beginnen? In dit artikel geef ik je vijf super-simpele en snelle tips om minder afval te produceren.

Broodtrommel, en drinken

1. Een nee-nee sticker

Bestaan er mensen die zich elke week weer ontzettend verheugen op de stapel krantjes en reclamefolders in de brievenbus? Vast wel, maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Zeker nu alle aanbiedingen op het internet te vinden zijn, is het gebruik van papieren foldertjes naar mijn idee compleet overbodig geworden. Een nee-nee sticker kun je gratis ophalen bij je gemeente. Plak ‘m op je brievenbus en je hoeft nooit meer stapels krantjes en post weg te gooien. Ik heb hem zelf ook en ik ben er erg tevreden mee. En wil je nog wel krantjes maar geen folders? Kies dan voor een nee-ja sticker. Mooi meegenomen: je wordt niet verleid om spullen te kopen die je niet nodig hebt.

2. Geen plastic tasje

Deze tip ben je vast al vaker tegengekomen, en dat is niet zonder reden. Door een beetje opletzaam te zijn kun je namelijk een hele berg plastic voorkomen. De key is om zélf altijd een tas bij je te hebben. Ik heb in het voorvakje van mijn rugzak altijd een opvouwbaar tasje zitten. Mocht ik dus van de universiteit komen en nog even snel boodschappen willen doen, dan kan dat gewoon. Maar dan nog moet je goed blijven opletten: Het is me maar al te vaak gebeurd dat een winkelier mijn spullen al in een tasje had gestopt voordat ik kon zeggen dat dat niet nodig was (Dit gebeurt vooral in kleine buurtsupermarktjes of op de markt, in de supermarkt geven ze natuurlijk geen tasjes weg).

Herbruikbare tasjes met fruit

3. Groente en fruit

Ik vind het echt belachelijk hoeveel producten er in de supermarkt in plastic zijn verpakt. Tomaten, bananen, komkommers… Seriously?!!? Kies er dus voor om zoveel mogelijk onverpakte producten te kopen. Die kan je soms vinden in de supermarkt, maar vaker op de markt of in een buurtwinkel/turkse supermarkt (wees wel alert op de vorige tip!). Trouwens, die plastic zakjes voor groente en brood zijn helemaal niet verplicht hè. Ik stop bijna alles gewoon los in mijn mandje. Je kan ook zelf een klein tasje meenemen. Zolang het bijna niets weegt en doorzichtig is, is dat geen enkel probleem. Bij de Albert Heijn verkopen ze nu herbruikbare verszakjes voor 69 cent! Ik heb ze al ingeslagen, zoals je links op bovenstaande foto kan zien.

4. Broodtrommel

Ieder kind heeft een broodtrommel en niet zonder reden: Die dingen zijn werkelijk fantastisch! Ik geloof dat ik een broodtrommel had tot vlak voor de middelbare school, want toen waren die dingen ineens echt not done meer en was het eigenlijk überhaupt niet cool om brood mee van huis te nemen (Veel beter was het om te leven op veel te dure broodjes gezond uit de kantine en chips). Maaaar nu heb ik er weer één en I love it so much! Naast het feit dat je eigen eten meenemen véél goedkoper is dan elke dag lunch kopen, bespaar je ook nog eens veel boterhamzakjes of (papieren) verpakkingen. Broodtrommels zijn gewoon mega chill en geschikt voor veel meer dan alleen saaie boterhammen met pindakaas.

Broodtrommel met brood, en een banaan

5. Restjes als ontbijt of lunch

Het gebeurt supervaak dat er restjes overblijven na het koken, bijvoorbeeld als ik met een groep mensen gegeten hebt. De pan wordt dan vaak uitgeschraapt in de prullenbak, omdat er nog maar een klein beetje is en niemand er meer zin in heeft. En ja, ik heb dit zelf ook wel eens gedaan. Maar het is zó zonde om eten weg te gooien. Ook al is het nog niet eens een hele portie. Doe jezelf een lol en gooi je restjes in een bakje. Je kan dit ergens in de dagen erna eten als avondeten, maar ik vind het zelf eigenlijk veel chiller als ontbijt of lunch (of op een boterham, whatever). Raar? Misschien. Maar het is écht genieten om je dag te beginnen met een zorgvuldig gekookte maaltijd, al zijn het maar een paar hapjes. Probeer het eens.

Op welke manier probeer jij om minder afval te verzamelen?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

1 Reactie

  1. Bedankt voor de slimme tips om minder afval te produceren. Ik probeer inderdaad, zoals je in tip 2 noemt, zelf altijd een tasje bij me te hebben als ik boodschappen doe. Als ik dit vergeet, neem ik alleen een tasje van de winkel mee als ze papieren draagtassen hebben. Deze kunnen gelukkig gerecycled worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This