Mijn jaar zonder fast fashion

14 jan 2019 | Groen | 0 Reacties

Een shirt voor 5 euro en om de paar weken een volledig nieuwe collectie in de winkels, is dat eigenlijk normaal? Toen ik me verdiepte in de misstanden van de kledingindustrie, nam ik me voor om met fast fashion te stoppen. Inmiddels is er een jaar voorbij, en ik vertel je graag hoe het nu met mijn voornemen staat.

Kleding van fast fashion merken

Ver-van-mijn-bed

Tot een paar jaar terug dacht ik nooit na over waar mijn kleding vandaan kwam. Tuurlijk, die súpergoedkope shirtjes, daar moest wel iets mis mee zijn. En als ik ‘Made in Bangladesh’ op mijn labeltje zag staan bekroop me altijd wel een subtiel schuldgevoel. Want ja, natuurlijk kwamen al die kledingstukken ergens vandaan. En in mijn achterhoofd wist ik best dat die hele situatie me niet zo blij zou maken.

Toch heeft het nog lang geduurd voordat ik me erin ben gaan verdiepen. Waarom? Simpel, omdat het ontzettend gemakkelijk is om er niet over na te denken. Zeker met de winkelstraat en daarmee elke dag een volledige potentiële garderobe om de hoek van de straat. En natuurlijk maakte ik me schuldig aan de that’s just the way it is-mentaliteit. Voor zover ik wist waren er geen alternatieven voor de schrijnende situaties in de lagelonenlanden. Het was een typische ver-van-mijn-bed show.

Een goed voornemen

Wanneer ik precies van gedachten ben veranderd weet ik niet. Ik weet wel dat het hand in hand ging met mijn herontdekte interesse in duurzaamheid, zo rond 2017. Ik begon steeds meer blogs te lezen over alles wat er mis was met de kledingindustrie. Kinderarbeid, giftige stoffen die invloed hebben op de natuur én mensen, extreem lage lonen en lange werkdagen, levend gevilde dieren… Het is nog maar een fractie van alles wat er plaatsvindt zodat wij elke week een nieuwe outfit kunnen scoren. Je weet wel, zo’n outift die we niet eens nodig hebben.

Ethisch shoppen

Geïnspireerd door al die bewuste bloggers besloot ik met mezelf de uitdaging aan te gaan: Bewust kledingshoppen werd één van mijn voornemens voor 2018. En daarmee bedoelde ik duurzaam voor de aarde, ethisch voor de mensen, en het liefst ook zonder dat er dieren aan te pas waren gekomen. Ik wist dat het lastig zou worden, maar ik wilde het in elk geval proberen.

Al snel leerde ik steeds meer alternatieven kennen. En die alternatieven waren helemaal prima! Tuurlijk, je gaat geen ‘goed’ kledingstuk vinden bij de grote ketens (Ik hoef geen namen te noemen, toch?). En nee, je zal ze ook niet voor de lachwekkende prijzen vinden waarvoor kleding tegenwoordig in de winkelrekken hangt. Een bewuste aankoop kost altijd wat meer geld, maar daar staat tegenover dat de kledingstukken ontzettend tijdloos zijn en ook flink lang meegaan. En draai het eens om: Zo betaal je eens de normale prijs voor een kledingstuk en weet je dat je de aarde of de mensen die je kleding hebben gemaakt niet aan het uitbuiten bent.

Een nieuwe mindset

Dit betekende wel dat ik één van mijn hobby’s (door de winkelstraat struinen en kijken of er nog wat leuks hangt) gedag heb moeten zeggen. Maar eigenlijk heb ik daar geen moment spijt van gehad. Als iemand me vraagt of ik zin heb om mee te gaan shoppen, zeg ik bijna altijd ja. Ik koop dan niks, maar kan nog steeds inspiratie opdoen voor kledingstukken die me leuk lijken. Als mijn oog ergens op is gevallen, raadpleeg ik duurzame en tweedehands (web)winkels voor een soortgelijk item. En in mijn eentje loop ik de kledingwinkels voorbij. Zonder het sociale aspect van winkelen heb ik daar niets meer te zoeken.

Een duurzaam jurkje van Armedangels

Voor mijn gevoel heb ik dus een flinke verandering van mindset doorgemaakt. Ik koop niet meer voor de trends, maar voor mijn eigen smaak. Ik heb mijn eigen smaak ook veel beter leren kennen. Als ik nu een kledingstuk koop, heb ik daar lang over nagedacht, en weet ik zeker dat ik het met veel andere items kan combineren. Bovendien vind ik het kleinere aanbod stiekem best fijn, want ik ben heel slecht in kiezen. En zeg nou eerlijk, hebben we écht duizend alternatieven nodig voor dat ene rokje?

Dat kopen, dat heb ik trouwens überhaupt weinig gedaan afgelopen jaar. Ik heb één duurzaam jurkje gekocht van Armedangels, voor de begrafenis van mijn opa (Zie de foto hierboven, hij is super multifunctioneel!). Daarnaast heb ik, na heel lang wikken en wegen, een paar Adidas sneakers gekocht. In eerste instantie voelde dat als falen, maar ik kon bij de duurzame merken niet vinden wat ik zocht en ik wist dat ik ze jarenlang met veel plezier zou kunnen dragen. Dat is dan toch ook wel weer duurzaam.

Een andere levensstijl

De rest van mijn ‘nieuwe’ kleding heb ik tweedehands gekocht of meegenomen van een aantal keer kledingruilen (aanrader!). Zo heb ik helemaal geen behoefte gehad om iets nieuws te kopen. Tuurlijk, ik heb een aantal items op mijn verlanglijstje staan, maar het heeft geen haast. Wat dat betreft past duurzaam shoppen heel erg bij minimalisme: alleen datgene hebben wat je nodig hebt, en waar je écht blij van wordt.

Kiezen: wat trek ik aan?

Kortom: Mijn jaar zonder fast fashion is me ontzéttend goed bevallen, dus ik ga hiermee door! Ik mis de shirtjes die na een paar keer dragen uit elkaar vallen totaal niet. Net als die impulsaankopen die toch geen goede keus bleken te zijn. En het maakt me heel blij dat ik een beetje bijdraag aan een betere wereld door goede merken te steunen, en ik de afvalberg niet vergroot door voor tweedehands te kiezen. En ik geloof dat iedereen zo de wereld een beetje beter kan maken. Al is maar door af en toe eens een bewuste keuze te maken, of jezelf af te vragen of je dat nieuwe item wel echt nodig hebt.

 

Wil je meer weten over de fast-fashion industrie of over duurzame alternatieven? Check de linkjes hieronder! En laat het me weten als je graag een lijst met duurzame merken op mijn blog ziet verschijnen!

Genaaid – Nederlandse docuserie van de NPO waarin een aantal jonge modeliefhebbers met eigen ogen ziet hoe onze kleding wordt gemaakt. Aanrader!

The True Cost – Documentaire (staat ook op Netflix) over de impact van de kledingindustrie op mens en milieu.

When Sara Smiles – Fair fashion weblog van een ex-modemeisje :) Ik bezoek deze blog heel vaak voor merken-inspiratie.

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

laatste video

Gewoontes inzetten om je doelen te bereiken. Hoe doe je dat?

Share This