Een zee van plastic: de CanalCups expositie

6 feb 2019 | Groen | 0 Reacties

Pasgeleden ging ik naar de expositie van CanalCups. Door het tonen van het vele plastic in de Leidse grachten, hoopt een aantal Leidse studenten druk te zetten op de gemeente. Zodat ze nu eindelijk eens overstappen op herbruikbare biercups bij grote feesten in de stad.

Plastic wegwerpbekertjes

Waar ik voor het eerst over CanalCups hoorde, weet ik niet meer. Wel weet ik dat het initiatief van de Leidse biologiestudenten niet onopgemerkt is gebleven. Het verzamelen van duizenden wegwerpbekers uit de Leidse grachten, die vervolgens één voor één fotograferen, en plaatsen op Instagram. One cup a day. In de hoop dat Leiden bij evenementen eindelijk eens overstapt op herbruikbare bekers.

Het idee

Drie Oktober was de aanleiding van dit toffe project. Voor velen een doodnormale datum, maar voor Leidenaren een echte happening: We vieren namelijk dat Leiden, inmiddels 445 jaar geleden, bevrijd werd van de Spanjaarden. In de praktijk betekent dat vooral kermis in de stad, chaos en heel veel dronken mensen op straat. Want hey, het bier vloeit rijkelijk.

Allemaal leuk en aardig, maar het is jammer dat dat bier geserveerd wordt in plastic wegwerpbekertjes. Toen de initiatiefnemers van CanalCups op 4 oktober met een kano door de grachten aan het varen waren, lag hun boot in no time vol met de bekertjes die ze onderweg opvisten. En dat terwijl de schoonmaakdienst al was langs geweest.

Plastic troep

Het plastic van de wegwerpbekertjes belandt via de kanalen in onze zee, waar het de aarde verder vervuilt of terecht komt in magen van dieren. Zelf ben ik sinds een aantal maanden pas echt op de hoogte van de impact van plastic op onze wereld, en het project maakt me súper enthousiast. Niet de oorzaak natuurlijk, die is om te huilen. Maar het feit dat hier aandacht aan wordt besteed, dat er iets aan gedaan wordt. Daar gaat mijn groene hartje wel flink harder van kloppen.

De expositie

Omdat het initiatief zo tof is en de expo ook nog eens bij me om de hoek, moest ik natuurlijk wel even langsgaan. Dus dat deed ik. En ik moet zeggen, ik was niet teleurgesteld.

Kano met wegwerpbekers

Bij binnenkomst word je overweldigd door een muur die volledig volgeplakt is met de foto’s van al die wegwerpbekertjes. Sommige bekertjes maar een dag in de gracht gelegen, andere jarenlang. Sommige aan flarden, andere nog compleet intact tot het shiny Heineken logo aan toe. Geplet, gitzwart, of met blaadjes erin; de bekers zijn er allemaal.

Het doel van de expositie is het duidelijk maken van de impact van plastic, en dat lukt zeker.  En zelfs op zo’n manier dat je er graag naar kijkt. De kano tot de nok gevuld met plastic bekertje, kleine plastic voorwerpen die samen een gigantische walvis vormen, plastic dat jarenlang in de zee heeft gelegen. Hoe dan ook is de boodschap duidelijk: Het is flink mis om plastic als single-use item te gebruiken. En het moet stoppen.

Plastic in de vorm van een potvis

Naast de fotomuur en al het fysieke plastic zijn er kunstzinnige foto’s (van plastic) en prachtig vormgegeven infographics. Ook is er een ruimte waar toepasselijke films worden vertoond. En, wat ik zelf erg tof vind, een mooi ouderwets bureau waarachter je een ansichtkaartje kan schrijven naar de wethouder van Leiden. Uiteraard met het dringende verzoek om voor eens en altijd te stoppen met dat verdomde wegwerpplastic.

Ik heb me meer dan goed vermaakt op de expo, en ik ben hard aan het duimen dat de gemeente dit jaar eindelijk overstag gaat. Tot die tijd plaatst CanalCups elke dag een wegwerpbeker uit de Leidse grachten op hun Instagram account. Helden zijn het. Mijn stem hebben ze.

Ook benieuwd? Komend weekend (8, 9 en 10 februari) zal de expo voor de allerlaatste keer te bezoeken zijn in Old School, Pieterskerkhof 4A in Leiden.

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This