Update: Mijn goede voornemens voor 2018

3 dec 2018 | Persoonlijke groei | 0 Reacties

Precies een jaar geleden deed ik wat iedereen rond deze tijd doet: Ik maakte een lijstje met mijn goede voornemens voor het volgende jaar. Steeds vaker hoor ik om me heen dat dat soort voornemens toch gedoemd zijn om te mislukken en dat vind ik stom. Want volgens mij is dat helemaal niet waar. Maar oordeel zelf: In deze post vertel ik je hoe het staat met de voornemens die ik vorig jaar maakte voor 2018.

Oh man, het is alweer december. De tijd van winterjassen (en het dan nog steeds koud hebben), permanente fietsverlichting en doodvermoeiende nationale discussies. Gelukkig is het ook de tijd van lichtjes, warme thee en (jep, ik ga dit echt zeggen, blegh) bezinning.

Over hoe je het leven afgelopen jaar hebt aangepakt, maar natuurlijk vooral wat er allemaal beter kan en hoe je dat kan bereiken. En omdat doelen stellen voor het ideale leven zo’n beetje mijn lievelingsbezigheid ever is, leek het me leuk om een kleine serie over goede voornemens te maken.

Ik sta stiekem alweer te springen om een nieuw lijstje voor 2019 te beginnen, maar vandaag trap ik af met een recap op mijn eigen voornemens van dit afgelopen jaar. Eens kijken hoe goed ik scoor.

 

Voornemen 1. Dagelijks mediteren

Hier kan ik kort over zijn: Dit is me bij lange na niet gelukt. Op de een of andere manier is mediteren zoiets dat ik als eerste van mijn to-do lijstje haal wanneer ik het te druk heb. Precies hoe het niet moet natuurlijk. Ik gok dat ik gemiddeld één keer in de twee weken heb gemediteerd. Ruimte voor verbetering dus.

 

Voornemen 2. Ethisch kledingshoppen

Dit voornemen is he-le-maal gelukt en daar ben ik zó trots op! Toen ik ‘m vorig jaar opschreef, dacht ik dat deze het aller lastigst zou zijn. Ik zou namelijk cold turkey moeten stoppen met de manier van winkelen die ik jarenlang gewend was. Maar het is supergoed gegaan. Al mijn ‘nieuwe’ kleding van het afgelopen jaar is tweedehands, overgenomen van vrienden of van een eerlijk merk. De winkelstraat loop ik in elk geval straal voorbij. Yes!

Ethisch shoppen

Voornemen 3. Dagelijks gitaar spelen

Ook hier is ruimte voor verbetering. Er zijn in het afgelopen jaar zeker maanden geweest dat ik dagelijks mijn gitaar erbij pakte, maar de laatste tijd ben ik niet meer zo consequent. Of zeg maar gerust dat ik hem al een paar weken niet heb aangeraakt. Ik heb dit voornemen denk ik een half jaar af en aan volgehouden. Half geslaagd.

 

Voornemen 4. Minimalisme voortzetten

Behalve wat kleren, heb ik dit jaar niet heel veel spullen weggedaan. Waar ik wel voor heb gezorgd, is dat er geen nieuwe troep het huis binnenkwam. Voor mijn gevoel word ik steeds meer een minimalist, in de bewuste manier waarop ik over spullen denk. Dit voornemen was eerlijk gezegd een beetje vaag, en ik kan daarom ook niet echt zeggen of het gelukt is, maar mijn gevoel zegt van wel. Minimalisme is absoluut een levensstijl die ik voort wil zetten.

 

Voornemen 5. Boeken lezen

Dit zette ik vorig jaar op mijn lijstje omdat ik heel relaxed en blij word van boeken, maar ik zelden de tijd nam om te lezen. Dat is dit jaar wel gelukt! Ik heb niet geteld, maar ik gok dat ik zo’n 30 boeken heb gelezen. ’s Avonds lees ik vaak voor het slapengaan en ik ben ervan overtuigd dat dat me door periodes van extreme deadline-stress heen helpt. En sinds ik voor mijn verjaardag een e-reader heb gekregen, is het nóg makkelijker om heel veel te lezen. Dit voornemen is dus ook geslaagd!

Voornemen 6. Meer schrijven

Het feit dat ik dit op mijn eigen blog post, zegt denk ik al genoeg ;). Waar ik kan, probeer ik te oefenen met schrijven. Dit jaar heb ik op eigen initiatief ook veel verschillende blogs voor mijn universiteit geschreven, die het best goed deden. Waar ik alleen niet echt aan toe ben gekomen is creatief schrijven: verhalen, gedichten en dat soort dingen. Dat vind ik wel jammer. Niet perfect gelukt dus, maar bonuspunten voor mijn eigen blog. Dus ik vind: geslaagd! 

 

Voornemen 7. Veganistisch eten

Hoewel ik mezelf nog steeds flexinist noem (vanaf nu is dit een woord), ben ik wel heel veel meer veganistisch gaan eten. Alles wat ik thuis zelf maak is helemaal vegan, en ik probeer er buiten de deur ook steeds meer op te letten. Af en toe maak ik nog wel uitzonderingen en ik doe er ook niet al te moeilijk over, maar ik merk wel dat mijn levensstijl echt aan het veranderen. In vergelijking met een jaar geleden voel ik me toch echt wel een beetje veganist. Ik ben over dit voornemen dus ook dik tevreden.

 

Vijf (en een half) uit zeven! Best een goede score, al zeg ik het zelf. Het valt me wel op dat de twee voornemens die gingen over een dagelijks gebruik, een beetje mislukt zijn. Typisch. Al vind ik eigenlijk dat je niet van mislukt mag spreken als je er wel bewust mee bezig bent geweest. Maar toch, ik neem het mee voor volgend jaar. En natuurlijk voor de tips in mijn volgende blogpost over dit onderwerp: haalbare voornemens stellen!

 

Zijn jouw voornemens voor 2018 geslaagd?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This