Time sickness & mijn probleem met plannen

18 mrt 2019 | Persoonlijke groei | 1 reactie

Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik iets besef: Onze relatie met tijd is fucked up. We zijn verstrengeld geraakt in een constante race tegen de klok. En ik heb daar geen zin meer in.

Mijn relatie met de tijd

Ziek door tijd

Vorige week deed ik weer eens een poging tot mediteren. Ik deed dat door te luisteren naar een geleide meditatie van Oprah en Deepak Chopra. Beetje cheesy, maar het voldeed. Soms wordt er iets gezegd dat de rest van de dag door je hoofd blijft gaan. En dat was deze keer ook het geval. Het ging namelijk over time sickness.

Time sickness. Een interessante term vind ik dat. Volgens Oprah (en tja, wie ben je om iets in te brengen tegen Oprah?) heeft dit te maken met de ongezonde relatie die wij mensen vaak hebben met de tijd om ons heen. De tijd gaat te snel, er zitten te weinig uren in een dag, het leven is een race tegen de klok… De tijd is als ware onze vijand. En die gedachte maakt ons ongezond.

(Te)veel ambitie

Nou, dat zal toch wel meevallen, dacht ik in eerste instantie. Maar het idee bleef ergens achter in mijn hoofd hangen. En toen ik er echt over ging nadenken, kwam ik erachter dat mijn relatie met tijd misschien wel een stuk minder prettig was dan ik eigenlijk dacht.

Het begint al in de ochtend. Ik wil vroeg opstaan, mijn complete ochtendroutine doen (lees: yoga, mediteren, schrijven, douchen, eten, tas inpakken) en toch eigenlijk ook zo vroeg mogelijk op de universiteit zijn. Dan kan ik namelijk weer lekker vroeg naar huis. Zodat ik in de avond dingen kan doen die ik écht leuk vind. Of gewoon zodat ik op tijd naar bed kan gaan, zodat ik de volgende ochtend weer wat eerder op de universiteit kan zijn.

Teveel ambitie hebben helpt je niet verder

Wat is hier mis mee? In essentie niet zoveel. Mijn ochtendroutine geeft me rust, en ik werk ’s morgens veel beter dan in de namiddag of avond, dus is het logisch dat ik vroeg wil beginnen. Het probleem is hier dat dit allemaal van mezelf moet. En dat het me meestal niet allemaal lukt.

Als het me niet lukt om mijn to-do lijstje af te werken, dan ben ik soms best wel boos op mezelf. Kom op, je had genoeg tijd toch? Wat heb je met al die tijd gedaan? Hetzelfde geldt voor als ik mijn ochtendroutine niet doe, als ik later dan 9 uur de deur uit ga, of als ik later dan gepland in mijn bed lig. Tijd verspild. Was je maar vroeger opgestaan. Had je maar eerder in bed gelegen. Zeg maar dag tegen je efficiëntie. Sukkel die je bent.

Productief zijn versus zijn

Op de korte termijn lijkt het waardevol: leven volgens optimale efficiency. Dat kan het ook zijn. Als je goed op orde hebt waar jij je tijd aan wil besteden, is dat beter dan wanneer je dat niet doet. Het probleem is alleen dat je met een constante planning (en de bijbehorende frustratie als het niet lukt) ook weer iets inlevert.

Ruimte voor spontaniteit. Om die dingen te doen waar we later juist met het meeste plezier op terugkijken. Niet haasten voor dat groene stoplicht, niet alles op alles zetten om vroeg in bed te liggen, maar zien wat je wordt aangeboden als je de pauzeknop indrukt. Om je heen kijken en van de wereld genieten. Wandelen en gewoon zijn. Op dit moment, in dit moment. Zie maar wat er op je afkomt. Kijk maar wat er gebeurt. Observeer.

Ruimte voor spontaniteit

Loslaten

Het blijft moeilijk, de ultieme balans vinden tussen productief zijn en niet vergeten om in het moment te zijn. Dat schakelen vind ik dan ook extreem lastig. Omdat ik een planner ben. Maar toch zou ik dat af en toe willen loslaten. Spontaan zijn en om me heen kijken. En dan hopelijk zien dat zonder plan de wereld misschien wel net een beetje mooier is.

Want tijd is ook maar tijd. En als we niet oppassen, dan raken we verstrengeld in de aaneenschakeling van dagen van routines, van planningen, van to-do lijstjes. Zo verstrengeld, dat we vergeten dat we maar één leven te leven hebben.

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

1 Reactie

  1. Mooi

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This