Drie fijne manieren om je hoofd leeg te maken

29 sep 2018 | Persoonlijke groei | 0 Reacties

Na een drukke dag blijven de gedachtes vaak door mijn hoofd heen zweven. Dingen die er gebeurd zijn, dingen die ik zou moeten doen, dingen die nog gaan gebeuren… Heel menselijk natuurlijk, maar ook mega vervelend. Vooral omdat ik er op dat soort momenten juist naar verlang om te ontspannen of lekker te slapen. Gelukkig heb ik inmiddels een beetje uitgevonden hoe ik mijn hoofd het beste leeg maak. En dat deel ik natuurlijk graag met je!

Mandala's inkleuren

Mijn hoofd leegmaken zie ik altijd als een soort schoonmaak. Om het helemaal stofvrij te krijgen en alle hoekjes en gaatjes van mijn hoofd weer te laten glanzen, mediteer ik soms. Maar mediteren vraagt motivatie en vooral veel geduld. Dus ik snap heel goed dat je misschien niet heel enthousiast wordt van het vooruitzicht heel lang stil te zitten en ‘niets te doen’.

Maar gelukkig hoef je niet meteen op meditatiecursus als je je hoofd leeg wil maken. Nee, soms zijn heel simpele dingen juist ideaal om je gedachtes te verzetten! Wat die dingen precies zijn, dat is voor iedereen anders. Sommige mensen zweren bij sporten (dat is iets minder mijn ding, haha), of het spelen van een muziekinstrument (vind ik wel weer leuk!).

Wat je ook doet, het sleutelwoord is aandacht. Elke activiteit kan mindful zijn, zolang je het maar met je volle aandacht doet en er heel bewust mee bezig bent. Misschien heb je nog geen idee welke methodes voor jou werken. Om je op weg te helpen, deel ik drie manieren die mij ontzettend helpen een schoon en fris hoofd te krijgen.

1. Kleurplaten inkleuren

Hier hoor je de laatste tijd steeds meer over, en dat maakt me superblij! Kleuren is zo’n typische hersenloze activiteit waar je wél bewust mee bezig moet zijn. Daarom is het een ideaal ‘schoonmaakmiddel’ voor je hoofd. Tegenwoordig vind je in elke boekhandel wel een stapel kleurboeken voor volwassenen, dus je hoeft je sowieso nergens voor te schamen! En waarom zou je ook.

Zelf heb ik een mandala kleurboek waar ik denk ik nog minstens 30 jaar mee vooruit kan, met al die kleine vlakjes. Dat vind ik zelf wel lekker: Als je een heel groot vlak moet inkleuren, dan wordt het maar een monotoon karwei en zijn je gedachtes al snel weer ergens anders. Je moet jezelf natuurlijk wel een beetje blijven uitdagen ;)

Ik zit trouwens niet hele middagen en avonden te kleuren hoor! Mijn boek ligt op een makkelijke plek, dus ik word regelmatig verleid om hem er eventjes bij te pakken. Als ik een kwartiertje niks te doen heb of ergens op aan het wachten ben, bijvoorbeeld.

Muziek luisteren

2. Muziek luisteren

Dit is één van mijn favoriete manieren om mijn hoofd op te frissen, en ik doe het dan ook heel vaak. Maar vergis je niet: Ik heb het niet over een achtergrondmuziekje terwijl je ook iets anders aan het doen bent. Ik bedoel puur en alleen luisteren naar de muziek die je hoort. Als activiteit.

Als je een goede stereo-installatie hebt, dan kun je daar absoluut gebruik maken. Anders kun je het beste met oortjes of een hoofdtelefoon luisteren (Dat doe ik met deze Marley’s, het was even een uitgave maar nu wil ik nooit meer iets anders). Het is namelijk belangrijk dat je de muziek supergoed kunt horen. Elke nuance, elke melodielijn, elk riffje, elk woord.

En als je dan eenmaal Echt Aan Het Luisteren bent, dan zal het je verbazen hoeveel nieuws je kunt vinden in de muziek die je dacht te kennen. Nog steeds verbaas ik me soms over liedjes waar ik al jaren naar luister. Soms hoor je ineens een nieuwe laag.

Muziek luisteren doe ik heel graag voordat ik ga slapen, of als ik in de trein zit. Als ik dat doe, en me daarbij focus op élke noot en élk woord, dan maken die gedachtes echt geen schijn van kans.

Jongleerballen

3. Jongleren

De derde manier waarop ik graag mijn hoofd leegmaak is er één met een leercurve, maar als je het eenmaal kan, verleer je het volgens mij nooit meer. Toen ik een jaar of 7 was heb ik mezelf met een boekje leren jongleren, en ik weet zeker dat ik het nu voor de rest van mijn leven kan. Jong geleerd is oud gedaan, right? (Sorry, deze opmerking kon ik natuurlijk niet laten liggen).

Jongleren is iets dat in je motoriek gaat zitten. Tijdens het jongleren hoef je dus niet constant dingen te denken als Oké, nu moet ik met rechts gooien en Niet vergeten deze bal te vangen. Je handen bewegen vanzelf. Maar je moet wel je concentratie behouden, want op het moment dat je die even kwijt bent, gaat het gegarandeerd mis.

Als ik aan het jongleren ben, merk ik dat ik helemaal nergens aan denk. Doordat ik me zo hard aan het concentreren ben, is er gewoonweg geen ruimte voor gedachtes. Af en toe een paar minuutjes jongleren is dus mega verfrissend en ik kan het iedereen aanraden om het jezelf aan te leren. Bouw het wel rustig op: Eerst goed leren vangen met één bal, daarna met twee, en dan pas met drie. Anders is het waarschijnlijk voornamelijk frustrerend. En dat is weer wat minder mindful.

Welke manieren gebruik jij om je hoofd leeg te maken?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This