Zelf vloeibare handzeep maken

25 sep 2018 | DIY | 0 Reacties

Zeep is één van die totaal-niet-spannende-dingen die je wel echt in je leven nodig hebt. Maar sinds ik mijn eigen vloeibare zeep maak, ben ik zeep gaan waarderen. Niet zo gek: Je eigen handzeep maken is leuk, ongelooflijk makkelijk, snel en ook nog eens ontzettend goedkoop.

Wat heb je nodig voor zeep

Een paar jaar geleden probeerde ik voor het eerst mijn eigen handzeep te maken. Dat was zó simpel, dat ik het nu nog steeds regelmatig doe. Sterker nog, volgens (ongeveer) hetzelfde recept maak ik tegenwoordig ook douchegel en wasmiddel. Veel en veel goedkoper dan in de winkel, en stiekem ook nog eens hartstikke leuk.

Je maakt namelijk gebruik van een blok zeep. Omdat je steeds maar een heel klein beetje zeep nodig hebt, kun je héél (maar ook echt heeel) lang met één zo’n blokje doen. Je bespaart dus geld en ook elke keer een verpakking. Elk blokje zeep dat je nog in huis hebt liggen voldoet in principe, al wordt de ene zeep uiteindelijk wateriger dan de andere. Een kwestie van uitproberen, dus.

Afgelopen week was mijn handzeep weer op, en ditmaal maakte ik een kleine batch om mijn pompje van 250 ml aan te vullen. Je kan dit recept natuurlijk makkelijk verdubbelen of zelf verviervoudigen voor een liter vloeibare zeep.

Wat heb je nodig voor 250 ml zeep?

  • 10 gram zeep
  • 250 ml water
  • Een paar druppels glycerine (optioneel)
  • Een paar druppels etherische olie (optioneel, ik gebruikte lavendel en sinaasappel)
  • Een zeeppompje

Hoe werkt het?

Begin met het raspen van de goede hoeveelheid zeep. Als je er een beetje naast zit met het totale aantal gram is dat niet zo erg. Snij de zeep die je nodig hebt trouwens niet van het blok af vóórdat je begint, dan heb iets om vast te houden tijdens het raspen en hoef je je geen zorgen te maken over je vingers. Als je lui bent, kun je op het internet ook zeepvlokken vinden, maar eerlijk gezegd vind ik dat dat de charme van het hele proces een beetje verpest ;).

Geraspte zeep

Doe nu het water in een pan en wacht tot het kookt (vals spelen met een waterkoker mag). Als het water kookt, voeg je de geraspte zeep toe. Roer door je zeepwater heen totdat alle zeep is opgelost.

Nu moet je eventjes geduld hebben. Meestal laat ik het mengsel een dag in de pan staan, tot het vast en gelei-achtig is geworden. Als je mengsel na een dag nog niet veranderd is, kun je het voor de zekerheid nog iets langer laten staan – misschien is het te warm in de keuken. Maar het kan ook aan je zeep liggen. Aleppo zeep blijft bij mij bijvoorbeeld altijd helemaal vloeibaar.

Als je mengsel na een tijdje wél veranderd is in een soort gel, kun je de glycerine en etherische olie toevoegen. Met de olie krijgt je zeep een lekker geurtje, en glycerine zorgt voor zachte handen (Let op: er zit soms dierlijk vet in glycerine, check de verpakking om hier zeker van te zijn).

Hierna maak je de zeep met een staafmixer weer vloeibaar. Hoe beter je mixt, hoe minder slijmerig je zeep uiteindelijk wordt. Een minuut of 2 mixen zou genoeg moeten zijn. Nu is je zeep helemaal klaar en kun je hem overschenken in je pompje (Het pompje op de foto is een oud flesje bodylotion). Trechters heb je trouwens helemaal niet nodig in je leven. Knip de hals van een oude frisdrank/spa fles los en gebruik deze (omgekeerd) als trechter. Simpel!

Zelfgemaakte handzeep

Heb jij wel eens je eigen handzeep gemaakt?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This