DIY: Mijn kerstkaarten voor 2018

18 dec 2018 | DIY | 0 Reacties

Kerstkaarten maken vind ik zó leuk om te doen! Ik trek er meestal een hele zondagmiddag voor uit en ik weet vaak al maanden van tevoren hoe ik wil dat mijn kaartjes eruit komen te zien. Het was weer een leuk proces dit jaar en ik laat graag zien hoe je deze gezellige kaartjes zelf maakt.

Zelfgemaakte kerstkaarten

Het was weer een heel proces dit jaar. Nadat ik vorig jaar echt héél lang bezig was geweest om iedereen een unieke kaart te geven, had ik deze keer besloten om iedereen dezelfde kaart te geven. Wel zo makkelijk. Ook wilde ik graag mijn nieuwe Tombow stiften gebruiken. Ik heb wat dingen uitgeprobeerd, en dit is hoe ik uiteindelijk mijn kaartjes heb gemaakt.

Benodigdheden

  • Genoeg blanco kaarten en enveloppen (ik kocht er 20 bij Action)
  • Tombow dual brush pens (of waterverf)
  • Een stuk stevig papier
  • Een schaar
  • Een sprayflesje
  • Keukenpapier
  • Een potlood
  • Een liniaal
  • Een zwarte fineliner
  • Een ziplock zakje of een zelfde soort plastic

Kerstkaarten maken: benodigdheden

Hoe maak je de kaarten?

Begin met je stukje karton en teken daar (eventueel met behulp van een liniaal) de vorm van een kerstboom op. Knip die uit het karton met je schaar. Even in het midden prikken dus, en vanuit daar uitknippen.

Nu kun je beginnen met kaartjes maken. Pak je eerste kaart en positioneer je stuk karton met kerstboomvorm als een soort mal bovenop je kaart. Vervolgens kleur je met je Tombow stiften een stukje van het ziplock tasje zo groot als je kerstboomvorm in. Omdat deze stiften op waterbasis zijn, zorgen ze voor een soort waterverf effect wanneer ze in aanraking komen met water en gaan de kleuren door elkaar lopen. Ik heb dit niet met gewone waterverf geprobeerd, maar ik denk dat deze techniek daarmee ook kan werken. Ik heb steeds andere kleuren en kleurcombinaties gebruikt.

Maak een mal voor je kaart   Kleur het ziplock tasje in

Als je lekker op je zakje hebt gekleurd, spray er dan een paar keer op met je flesje water. Het is even uitvinden hoe vaak je moet sprayen, daarom is het handig om het eerst een paar keer op een kladblaadje te proberen. Als er waterdruppels op het ziplock tasje liggen, is het tijd voor een beetje magic. Druk het zakje nu op je kerstboomvorm aan. Doe dit goed, en zorg dat alle hoeken ‘ingevuld’ worden. Haal dan het plastic voorzichtig van je kaart af, en doe dat ook met de mal. Nu heb je een waterverf effect!

Spray water voor een waterverf effect   Druk je zakje op de mal van je kaart

Hierna heb ik mijn stift gebruikt om de kerstboom nog eens om te trekken. Dit hoeft helemaal niet precies op de lijntjes, beter juist als dat niet zo is. Daarna heb ik wat slingers getekend. Hoe minder je hier over nadenkt, hoe beter het wordt. Gewoon verstand op nul en lijntjes trekken dus!

Nadat je het zakje weghaalt ziet je waterverf effect er zo uit   Teken de omtrek van de kerstboom

Om het af te maken, kun je een kerstboodschap op je kaart zetten. Door alle lijnen naar beneden (dus waarbij je naar beneden gaat tijdens het schrijven van de tekst) dikker te maken, krijg je een mooi effect.

Dit waren mijn kerstkaarten! Inmiddels zijn ze al even op de bus, en stiekem ben ik alvast aan het nadenken over wat ik volgend jaar weer zal gaan maken.

Het resultaat van de kerstkaart    Een kerstkaart met waterverf effect

Maak jij wel eens je eigen kerstkaarten?

Wil je dit artikel delen op social media? Gebruik dan de icoontjes links ;)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

welkom!

Ik ben Stephanie en ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar een minimalistisch, bewust en gelukkig leven. Getting the pieces together, zeg maar. Kijk vooral even rond of lees hier meer over mij.

 

Share This